Papírfúrás - tippek, trükkök - Paperfox - vágás - lyukasztás - hajtogatás

Tartalomhoz ugrás

Papírfúrás - tippek, trükkök

A papírfúrás alapvetően nem egy bonyolult művelet, de azért van néhány apró trükkje, melyek segítségével a művelet hatékonysága és a szerszám élettartama a többszörösére növelhető.
Ezek közül szeretnék néhányat most megoszani Önnel.

1. A fúrási mélység beállítása

Gyakori hiba, hogy a fúrási mélységet túl mélyre állítják, ami csökkenti a szerszám és a vágólap élettartamát. Ennek elkerülése érdekében végezze el a beállítást az alábbiak szerint:

  • Helyezzen egy ív papírt a papírfúrógépbe.

  • Állítsa be a fúrási mélységet úgy, hogy a fúró ne érjen le a papírig.

  • Növelje kis lépésekben a fúrási mélységet addig, amiga a papírfúró éppen átfúrja a papírt.

  • Végezzen fúrási próbát a kifúrandó munkadarabon és szükség esetén végezzen utánállítást.

2. Tegyen egy ív kartont a kifúrandó köteg alá!

A legalsó ív vágás minősége gyakran nem megfelelő, ezért érdemes egy ív kartont tenni a legalsó ív alá. Ezzel a módszerrel a fúrási mélységet is ritkábban kell utánállítani.

3. Élezze gyakran a fúrót!

A papírfúró újraélezésével nemcsak a fúrás minőségét javíthatja, de a fúró élettartamát is meghosszabbíthatja.
Ha azt tapasztalja, hogy a fúrás erőszükséglete megnövekedett, vagy a fúró hangja fúrás közben megváltozott feltétlenül élezze újra a fúrót egy élezőkészülék segítségével. Célszerű a fúrót a munka megkezdésekor és naponta 2-3 alkalommal megélezni.

4. Használjon kenőanyagot!

A fúrógéphez ajánlott kenőanyaggal vonja be a papírfúró élét és oldalát. Ne használjon erre a célra olajat, mert az szennyezi a papírt és nem is biztosít tartós kenést. A papírfúróhoz kapható olyan kenőanyaggal átitatott papírköteg, melyet átfúrva a kenőanyag a fúróra jut.  Ha nem áll a rendelkezésre ilyen eszköz, akkor használjon szappant a paprfúró kenéséhez. Egyszerűen időnként fúrjon bele a szappanba.

5. Alkalmazzon gyors előtolást!

Bár elsőre azt gondolhatná, hogy a lassú előtolás kíméli a papírfúrót, valójában az a cél, hogy a papírfúró gyorsan áthaladjon a kifúrandó kötegen és gyorsan el is hagyja azt. Fúrás közben a fúró erősen melegszik és a keletkezett hő nem vezethető el. Hűtőhatás csupán a papírfúró hőtehetetlenségéből származik. Mivel a papírfúró tömege kicsi, igen hamar felmelegszik. A maximális hűtőhatás úgy érhető el, ha a fúró minél kevesebb időt tölt a papírkötegben és minél több ídőn át hül azon kívül.

6. Állítson be nagy fordulatszámot!

A papírfúrógépek nagy fordulatszámon üzemelnek, de ha esetleg más fúrógéppel szeretne papírt fúrni, ügyeljen arra, hogy a fordulatszám elég nagy legyen. Csak nagy fordulatszám esetén érhető el gyors előtolás és csak így biztosítható. hogy a fúró a lehető legkevesebb időt töltsön a papírkötegben, ahol a hütési viszonyok igen kedvezőtlenek.

7. A munka elvégzése után távolítsa el a papírt a papírfúróból!

A munka során a papírfúró erősen felmelegszik. A fúrás elvégzése után a papírfúró lehül és a benne lévő papírhulladék beszorulhat.
Célszerű a munka elvégzése után a még meleg papírfúróból a papírhulladékot eltávolítani és a fúrót kívülről és belülről megfelelő kenőanyaggal bekenni.

8. A fúróba szorult papírt ne próbálja fúrással eltávolítani!

Ha papír szorult a papírfúróba, akkor ne probálja azt egyeszűen egy papírköteg átfúrásával eltávolítani, mert ez a fúró túlhevülését okozza és a legritkább esetben vezet erdeményre. Távolítsa el a fúróból a papírt egy szög vagy csigafúró segítségével, kenje be a papírfúró belsejét kenőanyaggal, élezze meg és csak ezután fúrjon vele.

Vissza a tartalomhoz