Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók - Paperfox - vágás - lyukasztás - hajtogatás

Tartalomhoz ugrás

Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók

Stancolás

Mi a stancolás? Először arra készültem, hogy egy nagyon szakszerű és rendkívül tudományos definíciót irjak a stancolásról, de aztán győzött a józan eszem és inkább megpróbálom érthetően leírni a folyamatot.
Emlékszem még, amikor a nagymamám a meggyúrt süteménytésztából mindenféle mókás alakzatot (csillagot, fenyőfát, holdacskát, köröket...) vágott ki egy arra alkalmas szerszám, vagy éppen egy üvegpohár segítségével.
Hát ez a művelet a stancolás.

Ha mindebből még nem derülne ki, hogy mi is az a stancolás, akkor a http://www.youtube.com/watch?v=kUXEosN-CJs címen megtekinthető kis videón láthat engem, amint éppen stancolok.

Stancolási módok:

 • Bőrlyukasztó szerű szerszámmal. Végezhetünk stancolást egy a peremén kiélezett csődarab és egy kalapács segítségével is. Ennek egy fokkal elegánsabb módja a bőrlyukasztó, ahol a kivágott forma a szerszám oldalán távozik, illetve a fába épített stancszerszámoknál is alkalmazott kilökőcsapos szerszám, amely egy rugó segítségével löki ki a kivágott darabot.

 • Saroklekerekítés, sarokvágás, regisztervágás, kicsípés. Tulajdonképpen ezek is stancolási műveletek, de a vágás az ív szélén vagy sarkán történik.

 • Lyukperforálás, lyukasztás. Speciális műveletek, melyek tekinthetőek éppen stancolásnak is.

 • Stancolás síkstancológépen. Két sík felület közt egyszere végzik el a stancolást a megmunkálandó ív teljes felületén. Kiváló minőségű stancolás végezhető így de csak igen robusztus, nagyméretű gépek segítségével.

 • Stancolás hengerstanc gépen. A stancszerszám és a megmunkálandó ív két henger közt halad át, melyek az átgördülés során kivágják a kívánt formát. Mivel a stancolás nem a teljes felületen egyszerre történik, a folyamat erőszükséglete kisebb, viszont az ív a stancolás alatt elmozdulhat, megynúlhat.

A stancolás elvi vázlata

Stancolás, stancszerszám
 1. Felső nyomólap
 2. Szerszámtest
 3. Stanclénia
 4. Kilökő gumi
 5. Stancolandó anyag
 6. Biegelő lénia
 7. Biegelő ellenforma
 8. Vágólap
 9. Alsó nyomólap
 • A felső (1) és az alsó (9) nyomólap a stancgép igen merev sík felületei melyek a stancoláshoz szükséges erőt biztosítják.
 • A szerszámtest (2) többnyire fából (rétegelt lemez) készül és fűrészeléssel vagy lézerrel vágják bele a stancléniák (3) megvezetéséhez szükséges formát. A szerszámtest készülhet plexi-ből, ekkor az átlátszó szerszám a nyomaton a mintához pozícionálható.
 • A stanclénia (1) egy olyan acélszalag, melynek egyik éle edzett és ki van élezve. Ennek ellenére ez a lemezcsík egy egyszerű készi szerkezet vagy hajlítóautómata segítségével a kívánt formára hajlítható. A bevagdosott élű stanclénia (perforáló lénia) perforálásra használható, míg a lekerekített élű biegelő léniával (6) biegelhetünk.
 • A kilökőgumi (4) a kivágott alakzat szerszámba ragadását akadályozza meg. Lehet bármilyen szivacsos anyag, pl. Polyfoam vagy igényesebb esetben habgumi.
 • Biegelő ellenformával (7) a biegelés minősége jobb és így vékonyabb papírok is biegelhetőek. A vastagabb, kompresszibilis kartonok, a hullámpapír akár biegelő ellenforma nélkül is biegelhetőek.
 • A stancolandó ív lehet papír, karton, hullámpapír, bőr vagy egyéb íves anyag.
 • A gyakorlatban az alsó nyomólapot (9) valamilyen acél vagy műanyag vágólappal (8) fedik be és így védik azt a stanclénia élétől.

A stancolási hibák

Sajnos a stancolás nem teljesen az ideális formában jön létre, mivel az ék alakú stancszerszám a vágás mentén a stancolandó anyagot szétfeszíti, feldomborítja. Ez a hatás pl. laminált anyagok esetén a rétegek szétválását is okozhatja. Tovább rontja a helyzetet, hogy a kés éle a használat során eltompul.
 1. Az anyag felgyűrődése a vágási vonal mellett
 2. Az anyag kirepedezése
 3. A stanckés eltompulása
Elvileg az élesebb (kisebb nyílásszögű) stanckés használata javítaná a helyzetett, de az élesebb kések kevésbé éltartóak, némi használat után leht hogy rosszabb eredményt produkálnak, mint a kevésbé élesek. Az asszimmetrikus, féloldalra élezett kések az egyik oldalon szebben vágnak, ami általában mefelelő, mivel a hulladék vágási minősége közömbös.
 1. Nagyobb kidomborodás
 2. Kisebb kidomborodás
 3. Féloldalasan élezett kés
Ha a stancléniák túl közel vannak egymáshoz, akkor a kivágott anyagbarab a stancszerszámba szorul és a kilökőgumi nem tudja kilökni. Az eltömődött stancszerszám nem vág  megfelelően, sőt akár meg is sérülhet.
 1. A kilökőgumi nem tudja eltávolítani a kistancolt anyagot
 2. A kistancolt anyag a szerszámba szorul ésszétfeszítheti azt
Ezen is segíthet bizonyos mértékben  a féloldalra köszörült stanclénia, bár a túlságosan közeli stancléniák kerülendőek.
 1. Kilökő gumi
 2. Hulladék
Szempontok a stancszerszám tervezéshez
A stancszerszámok tervezésénél kerülendőek az egymáshoz v. a lap széléhez túl közeli elemek. Tapasztalatom szerint az egymáshoz v. a lap széléhez 2..3mm-nél közelebbi elemek  különösen vastagabb anyagoknál problémát okozhatnak. A stancléniahajlításával kb. 0.5...1mm lekerekítési sugarú sarkok alakíthatóak ki, ha ennél élesebb sarokra van szükség, az a lénia elvágásával és a sarok több darabbol történő összeillesztéséval oldható meg. Ez gyengíti a sarkokat és emelheti a szerszámköltséget. Az éles "cikk-cakk" minták készítése ezért igen költséges és az így készült stancszerszám igen sérülékeny.
 1. Az egymáshoz túl közeli elemek az anyag stancszerszámba szorulását és szakadását okozhatják
 2. Az éles sarkok sérülékenyebbek a lekerekítettnél
 3. Az éles "cikk-cakk" minta költséges és sérülékeny
 4. A kisebbkör alakú lyukak (10mm-ig) nem stancléniából készülnek, hanem lyukasztó szerszámot használunk. A lyukasztó szerszámok általában 2 és 10mm közt egész mm-es méretben készülnek.
Stancolás hengerstanc gépekkel
Hengerstanc gépeken a stancolandó anyagot nem egy sík felület nyomja a stancszerszám éléhe, hanem egy henger gördül végig azon. Mivel így a stancolás nem egyszerre történik a teljes felületen, a stancolás erőszükséglete így kisebb. Ez a "kisebb" vágóerő is jelentős, ezért  hengerek kihajlását okozhatja, aminek az lehet az eredménye, hogy a vágási mélység a gép közepe felé kisebb, mint a széleknél.

 1. Hengerek
 2. Asztallap
 3. Vágólapok
 4. Kivető gumi
 5. Stankés
 6. Stancoladó anyag
Mivel hengerstanc gépeknél a stancolási erő nem teljesen merőleges a stancolandó felületre, annak oldalirányú komponense elcsúszást és így méretpontatlanságot okozhat. Ez a hiba függ a stancolandó anyag vastagságától, anyagától és a szerszámtól.
 1. Szerszámtest
 2. Stanclénia
 3. Henger
 4. Stancolandó anyag
 5. Egyszerre vágott anyagrész
Ha a stancszerszám hosszú egyenes, a hengerrel párhuzamosvágási vonalakat tartalmaz, akkor azokon átgördülve a vágóerő ugrásszerűen megnövekszik, a hengerek kihajolnak és a szerszám fokozozz igénybevételnek van kitéve.
 1. Szerszámtest
 2. Stanckés
 3. A henger által egyszerre vágott területA vágóerő a henger helyzetének függvényében
A vágóerő egyenletességének biztosítása céljából hengerstancgépeken a stancszerszámot többnyire célszerű 10...20 fokban ferdén felhelyezni.
 1. Szerszámtest
 2. Stanckés
 3. A henger által egyszerre vágott terület

A vágóerő a henger helyzetének függvényében
Pozícionálás hengerstanc gépeken
Ha a stancolás helyzete az íven belül nem közömbös, akkor az íveket valamilyen módom pozícionálni kell. Kisebb pontossági igényesetén történhet ez az illesztés a szerszámtesten készült jelölésekhez, rugalmas anyagból készült (pl. mint a kilökőgumi) illesztékekkel, laprugóból készült ütközőkkel v. pozícionáló rugós ütközőkkel.
Ha a nyomtatott minta helyzete az íven belül változhat és a mintához kell illeszkedni, akkor átlászó anyagból készült stancszerszámmal, lézeres jelölővel v. egyébb trükkökkel lehet az illesztést megoldani.
Vissza a tartalomhoz