Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók - Paperfox - vágás - lyukasztás - hajtogatás

Swiss
Tartalomhoz ugrás

Stancolás - tippek, trükkök, tudnivalók

Stancolás

Mi a stancolás? Először arra készültem, hogy egy nagyon szakszerű és rendkívül tudományos definíciót irjak a stancolásról, de aztán győzött a józan eszem és inkább megpróbálom érthetően leírni a folyamatot.
Emlékszem még, amikor a nagymamám a meggyúrt süteménytésztából mindenféle mókás alakzatot (csillagot, fenyőfát, holdacskát, köröket...) vágott ki egy arra alkalmas szerszám, vagy éppen egy üvegpohár segítségével.
Hát ez a művelet a stancolás.

Ha mindebből még nem derülne ki, hogy mi is az a stancolás, akkor a http://www.youtube.com/watch?v=kUXEosN-CJs címen megtekinthető kis videón láthat engem, amint éppen stancolok.

Stancolási módok:

 • Bőrlyukasztó szerű szerszámmal. Végezhetünk stancolást egy a peremén kiélezett csődarab és egy kalapács segítségével is. Ennek egy fokkal elegánsabb módja a bőrlyukasztó, ahol a kivágott forma a szerszám oldalán távozik, illetve a fába épített stancszerszámoknál is alkalmazott kilökőcsapos szerszám, amely egy rugó segítségével löki ki a kivágott darabot.

 • Saroklekerekítés, sarokvágás, regisztervágás, kicsípés. Tulajdonképpen ezek is stancolási műveletek, de a vágás az ív szélén vagy sarkán történik.

 • Lyukperforálás, lyukasztás. Speciális műveletek, melyek tekinthetőek éppen stancolásnak is.

 • Stancolás síkstancológépen. Két sík felület közt egyszere végzik el a stancolást a megmunkálandó ív teljes felületén. Kiváló minőségű stancolás végezhető így de csak igen robusztus, nagyméretű gépek segítségével.

 • Stancolás hengerstanc gépen. A stancszerszám és a megmunkálandó ív két henger közt halad át, melyek az átgördülés során kivágják a kívánt formát. Mivel a stancolás nem a teljes felületen egyszerre történik, a folyamat erőszükséglete kisebb, viszont az ív a stancolás alatt elmozdulhat, megynúlhat.

A stancolás elvi vázlata

Stancolás, stancszerszám
 1. Felső nyomólap
 2. Szerszámtest
 3. Stanclénia
 4. Kilökő gumi
 5. Stancolandó anyag
 6. Biegelő lénia
 7. Biegelő ellenforma
 8. Vágólap
 9. Alsó nyomólap
 • A felső (1) és az alsó (9) nyomólap a stancgép igen merev sík felületei melyek a stancoláshoz szükséges erőt biztosítják.
 • A szerszámtest (2) többnyire fából (rétegelt lemez) készül és fűrészeléssel vagy lézerrel vágják bele a stancléniák (3) megvezetéséhez szükséges formát. A szerszámtest készülhet plexi-ből, ekkor az átlátszó szerszám a nyomaton a mintához pozícionálható.
 • A stanclénia (1) egy olyan acélszalag, melynek egyik éle edzett és ki van élezve. Ennek ellenére ez a lemezcsík egy egyszerű készi szerkezet vagy hajlítóautómata segítségével a kívánt formára hajlítható. A bevagdosott élű stanclénia (perforáló lénia) perforálásra használható, míg a lekerekített élű biegelő léniával (6) biegelhetünk.
 • A kilökőgumi (4) a kivágott alakzat szerszámba ragadását akadályozza meg. Lehet bármilyen szivacsos anyag, pl. Polyfoam vagy igényesebb esetben habgumi.
 • Biegelő ellenformával (7) a biegelés minősége jobb és így vékonyabb papírok is biegelhetőek. A vastagabb, kompresszibilis kartonok, a hullámpapír akár biegelő ellenforma nélkül is biegelhetőek.
 • A stancolandó ív lehet papír, karton, hullámpapír, bőr vagy egyéb íves anyag.
 • A gyakorlatban az alsó nyomólapot (9) valamilyen acél vagy műanyag vágólappal (8) fedik be és így védik azt a stanclénia élétől.

A stancolási hibák

Sajnos a stancolás nem teljesen az ideális formában jön létre, mivel az ék alakú stancszerszám a vágás mentén a stancolandó anyagot szétfeszíti, feldomborítja. Ez a hatás pl. laminált anyagok esetén a rétegek szétválását is okozhatja. Tovább rontja a helyzetet, hogy a kés éle a használat során eltompul.
 1. Az anyag felgyűrődése a vágási vonal mellett
 2. Az anyag kirepedezése
 3. A stanckés eltompulása
Az anyag repedése stancoláskor
Elvileg az élesebb (kisebb nyílásszögű) stanckés használata javítaná a helyzetett, de az élesebb kések kevésbé éltartóak, némi használat után leht hogy rosszabb eredményt produkálnak, mint a kevésbé élesek. Az asszimmetrikus, féloldalra élezett kések az egyik oldalon szebben vágnak, ami általában mefelelő, mivel a hulladék vágási minősége közömbös.
Féloldalra élezett stanckés
 1. Nagyobb kidomborodás
 2. Kisebb kidomborodás
 3. Féloldalasan élezett kés
Ha a stancléniák túl közel vannak egymáshoz, akkor a kivágott anyagbarab a stancszerszámba szorul és a kilökőgumi nem tudja kilökni. Az eltömődött stancszerszám nem vág  megfelelően, sőt akár meg is sérülhet.
Stancoláskor a kivágott anyag a szerszámba szorulhat
 1. A kilökőgumi nem tudja eltávolítani a kistancolt anyagot
 2. A kistancolt anyag a szerszámba szorul ésszétfeszítheti azt
Ezen is segíthet bizonyos mértékben  a féloldalra köszörült stanclénia, bár a túlságosan közeli stancléniák kerülendőek.
Féloldalas stanckések
 1. Kilökő gumi
 2. Hulladék
Szempontok a stancszerszám tervezéshez
A stancszerszámok tervezésénél kerülendőek az egymáshoz v. a lap széléhez túl közeli elemek. Tapasztalatom szerint az egymáshoz v. a lap széléhez 2..3mm-nél közelebbi elemek  különösen vastagabb anyagoknál problémát okozhatnak. A stancléniahajlításával kb. 0.5...1mm lekerekítési sugarú sarkok alakíthatóak ki, ha ennél élesebb sarokra van szükség, az a lénia elvágásával és a sarok több darabbol történő összeillesztéséval oldható meg. Ez gyengíti a sarkokat és emelheti a szerszámköltséget. Az éles "cikk-cakk" minták készítése ezért igen költséges és az így készült stancszerszám igen sérülékeny.
Stancszerszám készítés
 1. Az egymáshoz túl közeli elemek az anyag stancszerszámba szorulását és szakadását okozhatják
 2. Az éles sarkok sérülékenyebbek a lekerekítettnél
 3. Az éles "cikk-cakk" minta költséges és sérülékeny
 4. A kisebbkör alakú lyukak (10mm-ig) nem stancléniából készülnek, hanem lyukasztó szerszámot használunk. A lyukasztó szerszámok általában 2 és 10mm közt egész mm-es méretben készülnek.
Stancolás hengerstanc gépekkel
Hengerstanc gépeken a stancolandó anyagot nem egy sík felület nyomja a stancszerszám éléhe, hanem egy henger gördül végig azon. Mivel így a stancolás nem egyszerre történik a teljes felületen, a stancolás erőszükséglete így kisebb. Ez a "kisebb" vágóerő is jelentős, ezért  hengerek kihajlását okozhatja, aminek az lehet az eredménye, hogy a vágási mélység a gép közepe felé kisebb, mint a széleknél.

Kihajlás hegeres stancgépeknél
 1. Hengerek
 2. Asztallap
 3. Vágólapok
 4. Kivető gumi
 5. Stankés
 6. Stancoladó anyag
Mivel hengerstanc gépeknél a stancolási erő nem teljesen merőleges a stancolandó felületre, annak oldalirányú komponense elcsúszást és így méretpontatlanságot okozhat. Ez a hiba függ a stancolandó anyag vastagságától, anyagától és a szerszámtól.
Hengeres kimetsző
 1. Szerszámtest
 2. Stanclénia
 3. Henger
 4. Stancolandó anyag
 5. Egyszerre vágott anyagrész
Ha a stancszerszám hosszú egyenes, a hengerrel párhuzamosvágási vonalakat tartalmaz, akkor azokon átgördülve a vágóerő ugrásszerűen megnövekszik, a hengerek kihajolnak és a szerszám fokozozz igénybevételnek van kitéve.
Erőszükséglet hengerstancoláskor
 1. Szerszámtest
 2. Stanckés
 3. A henger által egyszerre vágott területA vágóerő a henger helyzetének függvényében
A vágóerő egyenletességének biztosítása céljából hengerstancgépeken a stancszerszámot többnyire célszerű 10...20 fokban ferdén felhelyezni.
 1. Szerszámtest
 2. Stanckés
 3. A henger által egyszerre vágott terület

A vágóerő a henger helyzetének függvényében
Ferde stancszerszám hengerstancoláskor
Pozícionálás hengerstanc gépeken
Ha a stancolás helyzete az íven belül nem közömbös, akkor az íveket valamilyen módom pozícionálni kell. Kisebb pontossági igényesetén történhet ez az illesztés a szerszámtesten készült jelölésekhez, rugalmas anyagból készült (pl. mint a kilökőgumi) illesztékekkel, laprugóból készült ütközőkkel v. pozícionáló rugós ütközőkkel.
Pozícionálás szivacsra ragasztott papírcsíkokkal
Laprugós pozcionáló
Pozícionálás rugós ütközőcsapokkal
Pozícionálás rugós ütközőcsapokkal
Ha a nyomtatott minta helyzete az íven belül változhat és a mintához kell illeszkedni, akkor átlászó anyagból készült stancszerszámmal, lézeres jelölővel v. egyébb trükkökkel lehet az illesztést megoldani.
Lézeres pozícionálás
Átlátszó stancszerszám
Vissza a tartalomhoz